marcus-mc3a5lar-c3b6stra-gaveln.jpg
Målning av östra gaveln Marcus Rickenlund

ladan

Utseende årsskifte 2019/2020

20171107_203455
Taket färdigt i gamla lagårn

Det stora jobbet som vi nästan inte trodde kunde gå har dragit igång. Ett antal tusen timmar, blod, svett och tårar är ingen överdrift.

Många har hjälpt oss med att bygga upp vår lagård igen såsom framför allt Ingemars mamma Gun som städat, plockat undan, hämtat byggmaterial och inte minst alltid fixat med kaffe under alla dagar. Och våran granne Örjan som hjälpt till med allt från att gräva, dränera, bygga avlopp, mura, isolera, bygga saxar, resa stomme, bygga tak och plåta. Många andra har också varit med som Ingemars bror Lennart, vår granne Stefan och alla leverantörer såsom Ingemar Relfsson med den gamla konstruktionen, Nils Wittgren och Helge Johansson med konstruktion och hållfasthet och ritningar, Thomas Olsson o Co med sprängning, Ingemar Andersson med grus, Henrik Iseteg med el, Simon Orvarsson o Co på Byggbolaget med resning, syll och takläggning med flera.

Lagårdens hjärta, den gamla lagården från 1880, byggs upp igen i gammal stil. Byggstilen är den samma och grundkonstruktion identisk med den ursprungliga. En del av stommen är den ursprungliga medan andra delar har gjorts nya, dock i exakt samma stil som den ursprungliga.

Den nya lagården står på en isolerad platta med golvvärme, lagården är isolerad utvändigt och murade delar. Det finns moderna förstärkningar som inte syns, bland annat finns det ett modernt regelverk 2*9 ovanför det gamla taket, det finns järnband som extrastagning och alla syllar är dragna ner i platta och mur.

Taket som tog ca 500 timmar att bygga ihop har i princip hälften gammalt och hälften nytt både av ledåsar och bräder. Bräderna är spikade med varannan gammal och varannan ny för att få liv i taket.

Lagården förlängs något upp mot berget och där den gamla sneskyggan stod finns nu en ca 100 m stor hall. Totalt är den nya lagården ca dubbelt så stor som den gamla.

norra-porten-e1542392101867.jpg
Norra Porten. Blivande ingången

BILDER FRÅN 2017