Säkerhet vid motorsågning

Många allvarliga skador inträffar tyvärr vid arbete med motorsåg. Nedan är några enkla punkter som gör arbetet säkrare.

 1. Använd ALLTID skyddskläder. Minimum är Sågskyddsstövlar eller sågskyddskängor samt sågskyddsbyxor. Skyddsstövlar och byxor gör att kedjan stannar utan att skära hål in i din fot eller ben. Notera att många sågskyddsbyxor bara har skydd på framsida och saknar skydd i exempelvis vaden. Krav är också att du ska ha hjälm med hörselskydd och visir samt första förband i byxfickan. .
 2. Du får aldrig förflytta dig med sågen igång utan att du spärrat kedjan med kastskyddet. Samma sak när du drar igång/startar sågen, alltid spärra med kastskyddet först. Det är tyvärr vanligt att skador inträffar av att man halkar eller snubblar och kedjan går igång av misstag om inte denna spärr ligger i. Kastskyddet är till för att användas aktivt. När man hugger och kvistar en dag slår man lätt på kastskyddet över 100 gånger.
 3. Flytta alltid kvist och grenar med höger hand (om du använder höger hand för gashandtaget). Då blir du tvungen att släppa greppet om gashandtaget och då förhindrar dödmansgreppet att kedjan kan gå igång.
 4. Motorsågen måste alltid ha
  a) Fungerande Kast-skydd. Kastskyddet ska låsa kedjan direkt – även vid full gas.
  b) Fungerande dödmansgrepp på gashandtaget. Det skall inte gå att gasa utan att knappen på ovansidan handtaget är intryckt. Vilket innebär att man måste hålla i gashandtaget för att kedjan ska gå igång.
  c) Fungerande kedjebroms som håller kedjan still så fort sågen går på tomgång. Om kedjan snurrar utan att man gasar är tomgångsinställningen normalt för hög.
  Om någon av dessa skydd inte fungerar på sågen: Byt såg / Lämna in på service

eo.

Fälla själv eller anlita annan

Om du funderar på att fälla ett träd som du känner dig osäker på kan du alltid kontakta oss i fall du hellre vill ha hjälp. Generellt kan man säga att det är risk att fälla träd så snart de blivit stora. Särskilt farliga träd att fälla är:

Träd med röta. Fibrerna är svagare eller tom borta om rötangreppet är stort. Stor risk att trädet inte faller i önskad riktning på grund av att brytmånen försvagas.

 • Lutande träd. Träd som lutar mer än 10% bör man inte försöka fälla själv. Det finns risk för s k spjälkning vilket innebär att kronans tryck ner mot marken är så stort att trädet spjälkas och rotändan far upp i luften innan man sågat färdigt och kan träffa trädfällaren. En livsfarlig uppercut.
 • Riktigt stora träd. Ja riktigt stora träd är också riktigt tunga. En stor björk med mycket sav, en stor ek eller en jättegran kan väga över 5 ton. Det säger sig själv att om en 5 ton tung pjäs faller fel, då är det illa.

Om du är intresserad så kan du kontakta oss vi arbetar med trädfällning i följande kommuner/områden:

 • Orust Törn (utgår från Orust):
 • Stenungsund, Uddevalla, Trollhättan och Vänersborg (utgår från Ödsmål)
 • Lysekil, Munkedal, Sotenäs, Tanum (Utgår från Brastad)